BURO2010
06/05/10

The Scene terug van weggeweest!

“Na elf jaar verschijnt er deze week weer een nieuwe cd van de Nederlandse groep The Scene van zanger, componiste en tekstdichter Thé Lau, getiteld ‘Liefde op doorreis’.
De groep was vooral in de jaren negentig populair met zijn Nederlandstalige rocksongs. Het album ‘Blauw’ (1990) leverde platina op en in 1997 ontving de groep de Gouden Harp voor het hele oeuvre.
In 2001 viel de band uiteen. De bandleden hielden hieraan een flinke kater over. Toen drummer Jeroen Booij twee jaar geleden voorstelde om nog eens te toeren, stemden de overige leden gretig in.
Ze deden weer een tournee en staken op het album ‘2007’ oude songs in een nieuw jasje. ”De tournee ging zo goed dat we besloten samen weer verder te gaan. Dat resulteerde in deze cd. Ik ben er heel blij mee”, vertelt Lau, ”Het is allemaal heel opwindend.”
Het nieuwe album klinkt als The Scene van vroeger met veel rock- en funkinvloeden. De plaat is niet in een dure studio opgenomen, maar gewoon thuis. Tapes werden onderling doorgemaild, zodat elk bandlid in alle rust zijn partij eraan kon toevoegen.
”Zoiets gebeurt wel vaker, maar voor een rockband is dit toch heel bijzonder”, aldus Lau. ”Het resultaat is heel goed. In het verleden had ik bij het terugluisteren nog wel eens spijt van een bepaalde opname, maar nu helemaal niet. Ik ben heel tevreden”, aldus Lau.
Met het nieuwe album lijkt de band als een fenix uit de as herrezen. Lau hoopt dat de groep nu bijeen blijft en doorgaat. Er staan al enkele tournees gepland in Nederland en België, waar de band nog steeds heel populair is.
Lau wil doorgaan tot het bittere einde. ”Laat mij sterven op de planken, maar niet meteen”, zingt hij in het afsluitende nummer.
In de liedjes ”probeer ik over de kern van het leven te schrijven voor zover ik dat begrijp”, aldus Lau. ”Er zit liefde in, maar ook beschouwelijke en persoonlijke elementen.” In het prille begin zong Lau nog in het Engels, maar al snel besloot hij over te stappen op zijn moerstaal.
”De Nederlandse teksten waren veel beter dan de Engelse. Het is soms wel moeilijk, omdat in het Nederlands de zinnen vaak langer zijn”, aldus Lau.
Voor zijn soloprojecten en zijn schrijverschap heeft Lau, die in 2000 debuteerde met ‘De sterren van de hemel’, voorlopig geen tijd. ”Dat is niet te combineren. Maar misschien dat ik tijdens tournees, wachtend in de file, toch nog een boek ga schrijven.””

Gerelateerd nieuws